MESIN KARIPAP NO 1 DI MALAYSIA




Ada banyak sekarang nih. Mesin dia macam-macam ada. Korang kena pandai survey. Biasa mesin karipap ada dijual semasa ekspo usahawan tani, lebih kurang macam tuh lah. Tapi aku memilih untuk makan dengan karipap hasil tangan sendiri. Sekarang nih kalau kita rasa dah boleh bezakan mana yang pakai mesin, mana pakai tangan sendiri. Sendiri boleh rasalah.
Kelebihan menggunakan mesin.
  • Masa dapat dijimatkan. Jimat dah tak payah nak pintal2. Tinggal letak tepung yang dah acuan tuh dengan masukkan inti jalan terus mesin.
  • Produktiviti meningkat . Boleh jadi meningkat dalam 100-500%. Bergantung kepada permintaan. Kalau semakin banyak, harus fikirkan guna mesin lagi jimat. Boleh buat budgeting tuh.
  • Tenaga pekerja tidak perlu ramai- dah dapat jimat kos tenaga pekerja. Upah dah kurang
  • Dan lain-lain lagi sendiri boleh fikir. Hehe
Kelemahan/ Yang perlu dibaiki 
  • Kos meningkat . Ianya tetap berbaloi dengan membeli mesin. Tapi memang banyak guna elektrik.
  • Rasa dia mungkin agak kureng sikit. Boleh ejas boss.
  • Kalau reject, merugikan (on cost jugak la). Kena ada quality control dalam memastikan kualiti karipap terjamin gitu. Kena amalkan 5s. Huhu
  • Kos maintenance mesin. Itu kena fikirkan juga. Mesin nak kena servis dan juga tengok sekalli sekala ada masalah lain tak? Kena tanya yang pakar.

No comments:

Post a Comment

Instagram